Wino nasercowe z pietruszką

Św. Hildegarda, żyjąca w XI wieku, zasłynęła z niezwykłej zdolności do zgłębiania leczniczych tajemnic roślin.

Swoją wiedzę wykorzystywała, aby pomagać ludziom cierpiącym z powodu różnych dolegliwości, tych mniej i bardziej poważnych, tworząc receptury do przygotowania różnych wartościowych leków.

Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na winko nasercowe z pietruszką.
 

Składniki

 

  • 7-8 łodyg pietruszki,
  • 2 łyżki stołowe octu winnego,
  • 50 g miodu pszczelego,
  • 1 l wina.

 

Przygotowanie

 
Pietruszkę gotujemy w winie 5 minut, dodajemy ocet winny, miód pszczeli i jeszcze przez 10 minut gotujemy całość na słabym ogniu. Następnie całość przecedzamy przez gazę i wlewamy do uprzednio wyparzonej, szczelnej butelki. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1 kieliszku, a w razie kłopotów z zasypianiem dawkę wina możemy zwiększyć do połowy filiżanki.