Sposoby na „zły” cholesterol

O cholesterolu mówi się przede wszystkim źle, zapominając o tym, jak ważny jest ten związek w wielu procesach życiowych. Ma przecież swój udział w tworzeniu hormonów czy kwasów żółciowych, razem z krwią dociera do wszystkich komórek naszego organizmu. Skąd więc zła opinia?

Musimy pamiętać, że wyróżniamy dwie frakcje cholesterolu – HDL, zwaną dobrym cholesterolem, a także frakcję LDL, ciemną stronę cholesterolu, równie ważną dla organizmu jak pierwsza. Jednak jeżeli jest jej za dużo, sieje spustoszenie w organizmie, odkładając się wewnątrz ścian naczyń krwionośnych i doprowadzając nawet do miażdżycy. Musimy więc pamiętać o tym, aby troszczyć się o zachowanie odpowiedniego poziomu LDL. W jaki sposób?

Zmiana diety i ruch

Istnieje wiele naturalnych metod, dzięki którym łatwo można obniżyć poziom złego cholesterolu. Po pierwsze konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych – przede wszystkim warto zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych i zastąpić je roślinnymi, po drugie należy do codziennego trybu życia na stałe dołączyć także aktywność fizyczną.

Zwrot ku naturze

Walcząc z nadmiarem LDL, warto pamiętać o naturalnych substancjach, do których mamy dostęp na co dzień. Są zawarte w warzywach, owocach, zbożach, ziołach czy rybach i są niezwykle cenne, chociaż czasami zupełnie o tym zapominamy. Do substancji tych zaliczamy:

  1. Kwas gamma-linolenowy.
  2. Polifenole zawarte w soku z aronii i czerwonym winie, zwiększające ilość HDL, a równocześnie uczestniczące w usuwaniu złogów tłuszczowych.
  3. Flawonoidy, zawarte w cebuli, kapuście włoskiej, brokułach u fasoli, chroniące serce i tętnice przed nadmiarem LDL.
  4. Likopen oraz luteinę, będące przeciwutleniaczami, występujące w pomidorach (likopen), warzywach żółtych, pomarańczowych oraz zielonych liściastych (luteina).
  5. Witaminy z grupy B.
  6. Witaminę E.
  7. Sterole i stanole roślinne.
  8. Witaminę C.
  9. Niacynę.
  10. Błonnik.
  11. Inzytol.
  12. Beta-karoten.
  13. Allicynę.
  14. Kwasy Omega-3.
  15. Pyłek kwiatowy.
  16. Lecytynę sojową.
  17. Karnityna.