Cukrzyca – czynniki ryzyka

Cukrzyca jest groźną chorobą, tym bardziej niebezpieczną, że na początku często nie daje żadnych niepokojących objawów, siejąc po cichu spustoszenie w organizmie, prowadząc m.in. do uszkodzenia drobnych naczyń w siatkówce oka, zwiększając prawdopodobieństwo choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru, uszkadzając nerwy i doprowadzając m.in. do utraty czucia, zwłaszcza w kończynach dolnych. 

Wyróżnia się dwie postaci tej choroby:

  • cukrzycę insulinozależną typu I – bezpośrednią jej przyczyną jest uszkodzenie komórek beta trzustki produkujących insulinę, które atakowane są przez system immunologiczny organizmu, doprowadzający do stanu, w którym trzustka traci zdolność wytwarzania insuliny i konieczne staje się jej podawanie,
  • cukrzycę insulinoniezależną typu II – jej przyczyną jest wytwarzanie przez trzustkę niewystarczającej ilości insuliny lub odporność komórek organizmu na jej działanie; w początkowym stadium lecznicze działanie przynosi dieta, później – jeżeli nie przyniesie ona efektów – stosuje się także leki, czasami także insulinę.

 

Czynniki ryzyka cukrzycy

 

  • otyłość – wskaźnik BMI powyżej 25;
  • odkładanie się tkanki tłuszczowej w talii oraz na brzuchu;
  • siedzący tryb życia, nieregularne ćwiczenia lub zupełny ich brak;
  • wiek – powyżej 45 roku życia;
  • przypadki cukrzycy typu II w bliskiej rodzinie;
  • przebyta cukrzyca ciążowa lub urodzenie dziecka o wadze ponad 4,5 kg;
  • niski poziom cholesterolu HDL (poniżej 35);
  • wysoki poziom trójglicerydów (ponad 250);
  • wysokie ciśnienie.