Jak wykonać maseczkę z żółtek?

Bardzo popularne stało się ostatnio samodzielne wykonywanie kosmetyków. Przyczyna jest oczywista. Każdy produkt dostępny w drogerii zawiera mniejsze lub większe ilości substancji chemicznych różnego typu. Z roku na rok rośnie ilość świadomych konsumentów czytających skład kupowanych produktów. Wiele z nas pragnie mieć pewność, że dany kosmetyk nie spowoduje podrażnień ani wysypki, zatem jedynym rozwiązaniem wydaje się być samodzielne wykonanie produktu. Mamy wówczas pewność, że znajdują się w nim wyłącznie składniki pochodzące z natury. Żółtka jaj znakomicie sprawdzają sie, jako maseczka do twarzy, ponieważ delikatnie ją ściągają i dają uczucie fenomenalnego naprężenia skóry. Pokaże Ci jak wykonać tego typu maseczkę.

 

Oliwkowo-miodowa

  1. Świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z suchą skórą jest maseczka z dodatkiem oliwy z oliwek. Aby ją zrobić oddziel żółtko od białka i delikatnie je rozmieszaj. Do wymieszanego żółtka dodaj ½ łyżeczki oliwy z oliwek i łyżkę ciepłego miodu. Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Na oczyszczoną i osuszoną skórę twarzy nanieś maseczkę omijając okolice oczu. Po 20 minutach dokładnie, zimną wodą spłucz kosmetyk z twarzy.

  3. Dla uzyskania lepszego efektu po maseczce nanieś na skórę krem głęboko nawilżający.

     

Miodowo-migdałowa

  1. Tak jak w poprzedniej maseczce należy oddzielić żółtko od białka i energicznie je rozmieszać. Białko możesz wyrzucić, ponieważ nie będzie Ci potrzebne.

  2. Do żółtka dodaj 1 łyżkę miodu, ½ łyżeczki olejku migdałowego i 1 łyżkę jogurtu naturalnego. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Miód znakomicie nawilża skórę, a w połączeniu z olejkiem migdałowym stanie się ona gładsza i pełna blasku. Ponadto obecność jogurtu sprawi, że Twoja cera bedzie lepiej naprężona.

  3. Tak wykonana maseczkę nanieś na twarz omijając okolicę oczu. Po 20 minutach dokładnie spłucz z twarzy zimną wodą.