Jakich produktów należy unikać w ciąży

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, kiedy powinna ona myśleć nie tylko o sobie, ale także – a może nawet przede wszystkim – o zdrowiu swojego nienarodzonego dziecka.

Oprócz odpowiedniego trybu życia, unikania stresujących sytuacji i dbania o siebie, konieczna jest także zdrowa, mądra dieta. Oczywiste jest, że w menu przyszłej mamy powinny znaleźć się owoce, warzywa, odpowiednia ilość białka, tłuszczy, węglowodanów… Istnieje też czarna lista, czyli takie produkty, których bezwzględnie należy unikać w ciąży.

Co należy do tych produktów? Są to przede wszystkim:

  • surowe potrawy mięsne, np. tatar czy parmeńska szynka,
  • jaja na surowo, ugotowane na miękko, sadzone, jajecznica czy produkty z dodatkiem tego typu jaj,
  • sery niepasteryzowane, tj. dojrzewające sery pleśniowe, ser feta,
  • mleko niepasteryzowane oraz przetwory z tego mleka,
  • pasztety,
  • rozmrożone potrawy spożywane na zimno,
  • niestarannie odgrzane dania z drobiu,
  • niedogotowane, niedosmażone lub surowe ryby i inne owoce morza,
  • wątróbka,
  • alkohol (każdy rodzaj, nawet jeżeli jest słaby),
  • mocna kawa z dużą ilością kofeiny, potęgującej niekorzystne działanie innych substancji, takich jak. np. alkohol.,
  • mocna herbata (na słabą możemy sobie pozwolić, gdyż zawiera sporą ilość korzystnych dla organizmu flawonoidów).

Nie zawsze zrezygnowanie z któregoś z powyższych produktów przychodzi z łatwością. Jeżeli przed ciążą pijemy spore ilości kawy, lubujemy się w potrawach z surowego mięsa czy jajkach, na pewno wyrzeczenie się ich sprawi nam pewien kłopot, jednak zdrowie naszego maleństwa na pewno jest tego warte. Pamiętajmy o tym, przygotowując swoje posiłki.