Polędwiczka nadziewana z żurawiną

Mimo że letnie upały z reguły sprawiają, że jemy mniej i rzadziej mamy ochotę na ciepłe posiłki, od czasu do czasu warto skusić się na coś smacznego i lekkiego.

Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na polędwiczkę nadziewaną, której 1 porcja ma 250 kcal.
 

Składniki:

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa lub 50 dag piersi indyka,
  • 3/4 szklanki żurawiny do mięs i serów Łowicz,
  • łyżeczka oliwy, oleju rzepakowego lub masła,
  • 1/2 łyżeczki soli do smaku,
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • zioła prowansalskie.

 

Przygotowanie:

 
Na początek oczyszczamy polędwicę, zdejmujemy błonę, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie za pomocą długiego, wąskiego ostrego noża robimy otwór wzdłuż mięsa. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, a w wydrążonym otworze umieszczamy żurawinę, mocno zaciskamy, całość smarujemy oliwą lub masłem, a na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.

Następnie tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C, co jakiś czas sprawdzamy, czy wszystko w porządku i polewamy wytwarzającym się sosem. Gdy mięso się upiecze, lekko je studzimy, kroimy w plastry i podajemy np. z ziemniakami i surówką.