Krem z pomidorów

Jeżeli lubisz pomidory, znudziły Ci się tradycyjne dania z nimi w roli głównej, mamy dzisiaj dla Ciebie przepis na pyszny krem z pomidorów.

Jego przygotowanie zajmie Ci do 45 minut, a porcja to tylko 170 kcal – dlatego naprawdę warto się skusić.

Składniki

  • średnia cebula,
  • marchew,
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 750 ml bulionu z kurczaka,
  • 4 pomidory lub 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 4 łyżki pestek ze słonecznika,
  • kilka gałązek kolendry
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie

Cebulę siekamy, marchew i seler kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dodajemy pozostałe warzywa, chwilę dusimy, wlewamy bulion oraz dodajemy pomidory (jeżeli zdecydowaliśmy się na świeże, kroimy je w kostkę). Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni pestki słonecznika, dodajemy je do zupy i gotujemy jeszcze 15 minut, następnie przelewamy zupę do blendera i miksujemy. Zdobimy kolendrą, osobno podajemy dodatkowe pestki słonecznika, śmietanę i groszek ptysiowy.