Galaretka z owocami

Lato to czas nie tylko lekkich obiadów czy kolacji, ale także lekkich owocowych deserów, do jakich niewątpliwie należą uwielbiane przez większość galaretki z owocami.

Ich przygotowanie jest proste, nie zajmuje wiele czasu (nie licząc chłodzenia, które powinno trwać ok. 2 h), galaretki z owocami nie są też kaloryczne – bo maksymalnie 250 kcal w jednej porcji.

Dzisiaj mamy dla Ciebie przepis na ten niezwykle łatwy, ale bardzo smaczny deser.

Składniki

  • puszka mieszanki owocowej lub owoce sezonowe – truskawki, maliny, poziomki itp.,
  • 2-3 opakowania galaretek w różnych kolorach,
  • 250 g mascarpone,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • skórka otarta z połowy cytryny.

Przygotowanie

Owoce odcedzamy i przekładamy do szklanek lub pucharków (owoce sezonowe dokładnie myjemy i kroimy na kawałki). Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, każdy z kolorów w osobnym naczyniu, ale dodajemy mniej wody – mniej więcej o 1/4 (zamiast 500 ml 350 ml). Po wystudzeniu galaretki wlewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby stężały. W tym czasie przygotowujemy krem z mascarpone – ser mieszamy z sokiem pomarańczy i skórkami. Po wyjęciu galaretek z lodówki nakładami go na wierzch za pomocą np. łyżki do lodów… i gotowe. Smacznego!